Budapestrõl bõvebbenBudapest földrajzaBudapest történetePénzváltásPénz, árak, költségekÜnnepnapokAndrássy útHõsök TereBelvárosVárosligetDunai panoráma és városnegyedMargitszigetParlamentSzent István BazilikaSzabadság-szoborLánchíd

Andrássy út

Az Andrássy Gyula volt miniszterelnökrõl elnevezett sugárút közel 2 és fél kilométer hosszú, és három könnyen megkülönböztethetõ részre tagozódik. Belvárosi, 1 kimométeres részén magas bérházak állnak, a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Oktogonig. Középsõ részén, vagyis az Oktogontól a Kodály Köröndig irányonként egy-egy kettõs fasor húzódik, melyek közt régen fakockákkal borított lovaglósétányt építettek (ez ma bicikliút és gyalogos út is egyben). A Kodály Körönd után a házak kintebb vannak, az út kiszélesedik, és egy gazdag kisváros nyugalmát idézõ luxusvillák, kertek tûnnek elõ, egészen a Hõsök teréig. Budapest legszebb útjának nyomvonaláról 1872-ben határoztak. Egy évtizeddel késõbb szinte az összes telket beépítették, itt található ma Budapest eklektikus építészetének színe-java. Sok bérház rejt szökõkutakat, szobrokat és lélegzetelállító belsõ tereket. Az Andrássy út belvárosi szakaszán egyértelmûen a leglátványosabb épület a Magyar Állami Operaház, de vannak, akik a vele pont szemben épített Balettintézetre esküsznek. Itt épült meg a régi Zeneakadémia, a régi Mûcsarnok és a Magyar Képzõmûvészeti Fõiskola épülete is. Az Oktogon és a Kodály Körönd közt egy kék színû, de komor épület várja a múzeumlátogatókat, az ÁVH és a nyilasok egykori épületébõl kialakított „Terror Háza", melynek állandó kiállítása a nyilas és a kommunista diktatúrát idézi. Itt áll a Kelet-Ázsiai Mûvészeti Múzeum, az anyag legnagyobb részét összegyûjtõ és a nemzetnek adományozó Hopp Ferenc hajdani házában, s ugyancsak impozáns villákban kaptak helyet a követségek.
 A Kodály Körönd és a Hõsök tere közt található a nemrégiben felújított ötcsillagos Andrássy Hotel, melyet az 1896-os athéni olimpia magyar úszóbajnoka, Hajós Alfréd tervezett. Ugyancsak az Andrássy utat díszíti a Magyar Képzõmûvészeti Fõiskola neoreneszánsz épülete, és a Kodály Köröndön lehet meglátogatni a XX. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzõjének, Kodály Zoltánnak a lakásából kialakított emlékmúzeumot is. A Milleniumi Földalatti Vasút - a kontinentális Európa elsõ földalatti vasútja - az Andrássy út alatt épült, eredeti pályáját azóta meghosszabbították.

© Copyright 2013 House Octogon
Készítette: X-Page